Строежът на българската част на "Южен поток" започва догодина?
06.10.2012 | 13:37
Строежът на българската част на "Южен поток" започва догодина?
Родният участък от тръбопровода няма да използва съществуващата инфраструктура

В началото на следващата година може да започне строежът на българския участък от проекта „Южен поток”. Това ще се случи, ако на 15 ноември 2012 г. бъде подписан договорът между Русия и България за тръбопровода. Обяснението даде изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов в ефира на Дарик радио. Той обясни, че до тази дата ще се работи по финансовия модел и начина на финансиране на проекта , нужните оценки на околната среда и други.

Българският участък от тръбопровода няма да използва съществуващата инфраструктура. Ще бъде изградена нова такава. По този повод шефът на енергийния холдинг отрече появилите се информации, че България е дала 60 км от съществуващата инфраструктура за бъдещия газопровод.

България като акционер с 50% в „Южен поток" - България ще получава транзитните такси Т.е. страната ни ще получава приходи в момента, когато започне експлоатацията на тръбата. „Какъв ще бъде механизмът, с който ще бъдат покривани привлечените средства, все още се коментира", допълни Андонов.

Проектът "Южен поток", който ще пренася газ от Русия до Австрия, ще бъде втора входна точка в транзитната система на България. Очаква се тя да се намира в района на град Провадия. Това съобщи миналата неделя изпълнителният директор на  „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков. Според него това е най-близката точка, в която новата система ще се доближава до вече съществуващата тръба, по която транзитно се пренася "синьо гориво" от Русия до останалите страни от Балканския полуостров. 

На 9 ноември тази година ще бъде взето решение за започване на изграждането на инфраструктура. Тя трябва да доведе до нова входна точка на българска територия. Очаква се тя да е готова някъде около 2015 г., стана ясно още от думите на Темелков.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти