Строим пристанище за пренос на природен газ?
03.04.2012 | 08:50
Строим пристанище за пренос на природен газ?
Премиерът заяви, че до този момент не е работено по диверсификацията на доставките на природен газ за България

До този момент реално не е работено по диверсификацията на доставките на природен газ за България, а само е използвана думата като клише. Това заяви премиерът Бойко Борисов вчера в Грузия, в рамките на официалното си посещение.

Министър-председателят съобщи, че по време на предстоящата през април визита на президента на ЕС Херман ван Ромпой в София, българското правителство ще представи възможностите за диверсификация на доставките на втечнен газ от Азарбейджан през Грузия за България.

"По време на разговорите ще бъде поставен въпросът за финансова и експертна помощ от ЕС за реализация на проекта", допълни премиерът. Той уточни, че в зависимост от отговора ще стане ясно дали в Европа реално някой иска да има диверсификация на газ или това са само издигнати лозунги.

Борисов заяви, че тази възможност представлява геостратегически проект, свързан с взаимоотношенията с „великите сили” и, че без те да дадат съгласието си няма как да се осъществи. "Тези страни вече са отрегулирали въпросите с Русия поотделно - със "Северен" и с "Южен поток", така че не е така належащо за никоя от тях да влиза в сложни преговори”, допълни Борисов.

Той обърна внимание на това, че към момента реализацията на проекта зависи от възможността на Грузия да осигури доставките на природен газ от Азарбейджан до пристанище Поти, откъдето могат да бъдат правени доставките и за България.

"В рамките на две години бихме могли да изградим пристанище, защото имаме предпроектно проучване за терминал в гр. Бургас”, подчерта министър-председателят. По думите му от грузинска страна считат, че тяхната част от проекта също може да бъде реализирана за две години.

"По-рано днес с президента на Грузия Михаил Саакашвили проведохме работен обяд и по неговите думи личеше, че не може да спре да се възхищава от това, което прави България, да ни дава за пример във финансовата дисциплина, по отношение на диверсификацията на ядрената енергетика.”, заяви премиерът. Той посочи, че сред обсъжданите теми по време на разговорите са били и създаването на туристическа връзка по трасето Батуми – Истанбул – Бургас, както и възможности за транспортирането на електрическа енергия към Европейския съвет.

Официалната визита на българския правителствен ръководител и водената от делегация продължава утре в Република Армения. Днес в столицата премиерът Борисов беше посрещнат с военни почести на летището в Ереван от своя колега Тигран Саргсян.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти