Строителството в ЕС се засилва през през октомври
19.12.2016 | 14:00
econ.bg
Строителството в ЕС се засилва през през октомври
Строителният сектор в България отбеляза влошаване за дванадесети пореден месец, свивайки се с 14,0% спрямо септември 2015 г.

Производството в строителния сектор на еврозоната и в целия Европейски съюз отчете отскок през октомври след слабото му представяне през септември, докато строителството в България се влоши солидно за втори пореден месец и по този показател нашата страна продължава да се намира на опашката на ЕС, показват данни на Евростат.

Производството в строителния сектор на еврозоната нарасна през октомври с 0,8% след понижение с 0,8% през септември, като това представлява подобрение на икономическата активност в сектора на строителството за пети от последните шест месеца. Строителството в целия Европейски съюз пък нарасна през октомври с 0,4% спрямо месец по-рано, когато се понижи с 0,1 на сто, като това представлява първо негово подобрение от три месеца насам.

На годишна база строителството в еврозоната нарасна през октомври с 2,2% след растеж с 1,9% през септември, повишавайки се за пети пореден месец. Повишение с 1,1% на годишна база бележи и строителството в целия ЕС след растеж с 1,4% през предишния месец, нараствайки за шести пореден месец.

През октомври най-силен растеж в строителството на месечна база беше отчетен в Швейция (повишение с 2,3%), Франция (с 2,1%) и Германия (с 1,7%), докато най-солиден спад беше регистриран в Словения (понижение с 6,8%), Унгария (с 3,8%), Словакия (с 3,5%), Полша (понижение с 3,0%) и България (спад с 2,0%).

На годишна база най-добро повишение в строителния сектор беше отчетено в Швеция (скок с 10,1%) и Холандия (с 8,2%), а най-солиден спад в Словакия (понижение с цели 22,1%), Полша (с 18,0%) и в нашата страна (спад с 14,0%).

Според Евростат строителството в България се сви през октомври с 2,0% след понижение с 1,6% през септември, влошавайки се за пет от последните шест месеца.

На годишна база строителният сектор в България отбеляза влошаване за дванадесети пореден месец, свивайки се с 14,0% (спрямо септември 2015-а) след понижение с 10,6% през септември, като и по двата показателя България е сред най-слабо представящи се страни от ЕС.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти