Строителството в ЕС се свива през март
17.05.2017 | 15:30
econ.bg
Строителството в ЕС се свива през март
В същото време строителството в еврозоната се сви с 1,1%, парирайки част от растежа с цели 5,5% през февруари, дължащ се в значителна степен на необичайно топлата зима през втория месец на годината

Производството в строителния сектор на Европейски съюз и в частност на еврозоната отбеляза известно отстъпление през март след неговия истински бум месец по-рано, но в същото време Евростат отчете подем на строителството в България за втори пореден месец. 

Производството в строителния сектор на ЕС се понижи през март с 0,8% спрямо февруари, когато обаче нарасна с 3,9 на сто. В същото време строителството в еврозоната се сви с 1,1%, парирайки част от растежа с цели 5,5% през февруари, дължащ се в значителна степен на необичайно топлата зима през втория месец на годината. 

На годишна база строителството в еврозоната през март забави темпото си на растеж до 3,6% от 5,5% месец по-рано, а в целия Европейския съюз се повиши с 3,7% след растеж с 4,1 на сто през февруари. През март най-силен ръст в строителството на месечна база беше отчетен в Полша (скок с 9,7%), Словения (с 6,5%), Словакия (с 3,6%) и Унгария (с 3,4%), докато най-солидно понижение беше регистрирано вв Франция (спад с 5,1%), Швеция (с 4,5%) и Португалия (понижение с 2,0%). Според същото проучване на Евростат обаче, строителството в нашата страна се увеличи през март с 1,8% спрямо февруари, когато отбеляза най-солиден ръст от началото на 2015-а година, повишавайки се с цели 5,4 на сто. 

На годишна база производството в строителния сектор на България през март отбеляза растеж с 5,5% (спрямо март 2016-а) след понижение с 0,1% през февруари, излизайки на позитивна територия за пръв път от петнадесет месеца насам. За последно строителството в нашата страна нарасна на годишна база през декември 2015-а година, когато се повиши със 7,8 на сто. Евростат представи и свои данни за строителството през цялото първо тримесечие на годината, като в еврозоната то се повиши с 0,8% на тримесечна база (след повишение с едва 0,1% през последното тримесечие на 2016-а година) и с 1,7% спрямо година по-рано (след растеж с 2,3% в края на миналата година). 

Данните за Европейски съюз пък показват растеж на строителството през първото тримесечие с 0,9% на тримесечна и с 2,1% на годишна база (след повишения съответно с 0,4% и с 1,7% през четвъртото тримесечие на 2016-а година). Доброто представяне на строителството в нашата страна през февруари и март пък доведе до негова солиден подем през първото тримесечие на годината с цели 2,8% спрямо края на 2016-а година, когато беше отчетен анемичен растеж от 0,4 на сто. На годишна база производството в строителния сектор на България се сви през първото тримесечие с едва 0,5% след спад с цели 15,2% през последните три месеца на миналата година. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти