Строителството на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ е на финалната права
11.07.2017 | 18:00
econ.bg
Строителството на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ е на финалната права
Енергийното стартиране на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ се планира за декември 2017 г.

В Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ (генерален проектант и генерален изпълнител на изграждането Групата компании ASE) пристъпиха към един от най-важните процеси по въвеждане в експлоатация – хидроизпитанията и циркулационната промивка на тръбопроводите на реакторното отделение. 

По време на планираните за юли хидроизпитания в първи контур на реакторната установка ще бъде създадено налягане от 35 кг/см2, а после във втори контур - 20 кг/см2. Тези параметри са необходими за проверка на качеството на монтажа на реактора и технологичните тръбопроводи.

Следващ етап е проверка на тръбопроводите на повишени параметри. „Началото на хидроизпитанията всъщност е излизане на финалната права на етап подготовка към физическо стартиране на енергоблока“, отбеляза директорът по строителството на Ростовската АЕЦ от Групата компании ASE Алексей Кононенко. В съответствие с програмата на хидроизпитанията се достигат следните критерии – повишава се температурата на водата в тръбопроводите до 125°С и се увеличава налягането до 250кг/см2.“

Етапът на хидроизпитанията и циркулационната промивка отваря цикъла на задължителни и строго регламентирани технологично сложни процеси, които се извършват в рамките на подготовката на енергоблока за физическо стартиране. Следващият етап в графика на изпитанията е студено-горещата обкатка на системите и оборудването на реакторната установка.

Енергийното стартиране на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ се планира за декември 2017 г. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти