Студентско CNN в София
28.10.2010 | 11:19
Студентско CNN в София
Телевизия "Aлма матер" разработва сайт, на който ще се качват видеокадри и текстове от университетските телевизии по цял свят

Университетската телевизия "Алма матер" създава платформа за обмен на информация между сродни университетски телевизии от цял свят. В момента студентите водят преговори за сътрудничество с различни университети от Европа, съобщи в сряда вечерта ръководителят на телевизията и медиен експерт Светлана Божилова. Нейният екип официално отчете резултатите от първия етап по спечелен европейски проект за изграждане на студентска телевизионна мрежа. Инициативата на младите журналисти се осъществява с подкрепата на европейската програма "Младежта в действие". Европейската комисия е изразила съгласие да продължи и занапред да подкрепя инициативата.

По проекта вече е регистрирана уеб базирана платформа ( www.amtv.bg ) със седалище в София. Идеята е всички телевизии на университетите-партньори да изпращат видеоматериали и текстове, които да бъдат качвани на българската страница. Ресурсите ще бъдат безплатни. Към момента съгласието си за участие в проекта са дали 2 френски университета - в Лил и Париж.

През изминалото лято българските и френските студенти са осъществили разменно гостуване. Работили са върху френско-български предавания, посветени на живота на младите в София и Париж. Темата им е била: "Какво е да си млад творец в България и Франция".

Когато французите дошли в България, били шокирани от условията, в които живеят българските им колеги. В Студентски град видяха и какво е да съжителстваш с хлебарки. Същевременно бяха приятно изненадани от красотата на Витоша, разказаха инициаторите на проекта.

Предстои през следващата година подобно сътрудничество да бъде осъществено с университетите в Лийдс и Оксфорд. В дългосрочна перспектива екипът на проекта се надява да привлече и студентски медии от САЩ.

Студентската телевизия „Алма матер" е основана преди около две години.Тя е самостоятелно звено към Софийския университет „Св. Климент Охридски". Телевизията има лиценз за разпростванение на програма за младежка политика, култура и образование в национален обхват. Началото е поставено от преподаватели и студенти на Софийския университет. До този момент „Алма матер" е разработила и излъчва на честотата на БНТ1 и БНТ Sат три свои самостоятелни предавания. Едно от предаванията й е било излъчвано по закритата вече телевизия RE:TV

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти