Съветът на ЕС разреши разширяването на санкциите срещу Русия
19.07.2014 | 13:25
Съветът на ЕС разреши разширяването на санкциите срещу Русия
От САЩ вече обявиха, че към черния списък ще се прибавят нови лица и компании

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е взел решение за разширяване на списъка с руски компании, на които ще бъдат наложени санкции. Становището на институцията е публикувана в официалния вестник на ЕС.

Според решението ще бъдат „замразени“ всички финансови средства и активи на въпросните фирми. Като причина за предприетите мерки се посочва, че тези компании подпомагат материално или финансово действията, „нарушаващи териториалната цялост, суверинитета и независимостта на Украйна“. От Съветът на ЕС подчертават, че в черния списък могат да попаднат и фирми на територията на Крим и Севастопол, информира ИТАР-ТАСС.

 

Досега в списъка със санкции влизат общо 72 физически лица, сред които и руски политици. Към него са включени и две кримски компании. Очаква се по време на заседание на външните министри на страните-членки, насрочено за 22 юли, да бъде обсъдена ситуацията в Украйна, както и инцидентът с падналия малайзийски самолет. 

По-рано през седмицата САЩ обяви официално, че ще бъдат въведени допълнителни санкции срещу Русия във връзка със ситуацията около Украйна. Това беше потвърдено от съобщение на сайта на финансовото министерство на страната. 

Сред лицата, попадащи в черния списък, са вицеговорителят на Държавната дума Сергей Неверов, министърът по делата на Крим Олег Савелиев, помощникът на президента Игор Щеголев, генерал-полковникът от ФСБ Сергей Беседа, един от лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай.

От компаниите и организациите, които са включени, влизат енергийните фирми "Роснефт" и "Новатек", Феодосийската нефтена компания, концернът "Калашников", Внешекономбанк, Газпромбанк и редица други предприятия.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти