Съдиите били подложени на чудовищна натовареност
14.05.2010 | 17:40
Съдиите били подложени на чудовищна натовареност
Всеки граждански съдия от ВКС е написал по 240 дела и е участвал в още 729 дела миналата година

Над 600 000 дела са разгледали българските съдилища през миналата година, които са с 12% повече от 2008 г. Това съобщи председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев. Той опроверга неоправданите критики към съдиите за бавно и некачествено правораздаване.

Най-натоварен е бил Софийският районен съд. Условията за работа там са най-тежки защото в кабинет от 20 кв. м работят четирима съдии, подчерта Груев. В наказателната колегия на ВКС 72% от делата са оставени в сила и само 11% са отменени изцяло, а ВКС е постановил само 9 оправдателни присъди. В гражданската колегия цифрите са подобни: 61% от делата са потвърдени и само 12% са отменени изцяло. Според проф. Груев това показва, че качеството на правораздаване на съдиите е много добро.

Съдилищата в България са работили изключително интензивно с ясно осъзнат стремеж за повишаване на ефективността на своята дейност за бързо, прозрачно и предвидимо правосъдие, защото твърде често под натиска на емоцията или криворазбран, а често и провокиран обществен интерес по някои шумни, наречени още знакови дела, съдиите като цяло търпяха необосновани, пресилени или най-малкото неточно адресирани критики, заяви Груев.

Натовареността на съдиите остава чудовищна, подчерта Груев и посочи, че всеки граждански съдия от ВКС е написал по 240 дела и е участвал в още 729 дела миналата година, а всеки съдия от търговската колегия е гледал по 190 дела и е участвал в още 570. Въпреки това постъпващите дела се приключват в срок до 3 месеца.

ВКС е постановил 10 тълкувателни решения за уеднаквяване на съдебната практика през 2009 г., докато в предишни години са били по две дела годишно. Предстои пускане на нова деловодна система на ВКС, с която пред Интернет сайта гражданите и адвокатите ще могат да четат всяко решение на съда, включително и за години назад, пише Dariknews.bg.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти