Съдия Тодорова ще обжалва уволнението си*
13.07.2012 | 14:21
Съдия Тодорова ще обжалва уволнението си*
Председателят на Съюза на съдиите обяви днешния протест за изключително събитие

Съдия Мирослава Тодорова ще обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за уволнението й. Това каза самата тя на пресконференция днес, определяйки като унизително обстоятелството, че не е била уведомена за решението на ВСС и за заседанието, на което то е било взето, информира БТА. 

„Висшият съдебен съвет се държи като прокурор и екзекутор. Този състав не реши нито един проблем на съдебната система, а създаде нови”, коментира уволненият съдия. Тя не отрече, че има забавени дела и каза, че се чувства неудобно от хората, по отношение на чиито съдби правораздава, но обяви, че само през 2011 година са й били разпределени 309 дела и е трябвало да влиза в съдебна зала 218 пъти, информира БНР.

Председателят на Съюза на съдиите обясни, че има легитимност да говори, защото мисли, че може да помогне на системата в решаването на най-големия й проблем - този с натовареността. Според нея свръхнатовареността на съдиите е един от начините те да бъдат държани в зависимост.

Вчера съдебният съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова заради нередности по прилагане на дисциплинарните наказания. 19 членове на ВСС гласуваха за уволнението. Главният прокурор Борис Велчев и председателят на ВАС Георги Колев излязоха ядосани от заседанието и отказаха коментар. Тодорова, която е председател на Съюза на съдиите, заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов в Софийския районен съд на 6 февруари, припомня БГНЕС. 

"Аз съм първият съдия, който се проверява за това кога са му качени актовете", заяви още Мирослава Тодорова. Тя допълни, че от януари е извършена пълна проверка на делата й.

За днешния протест пред ВСС председателят на Съюза на съдиите коментира, че това е едно изключително събитие. То показвало, че съдебната система среща разбиране сред активните граждани и самата система има потенциал за реформа. Тодорова допълни: "Този радикален жест показва, че ситуацията, в която български съдия се заклеймява по този начин, е непоносима".

Съдията благодари за подкрепата, която е получила през последните дни.

"Диана Ковачева не може да се меси в решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), защото е от изпълнителната власт. Не може да иска от ВСС да отмени решението". Това каза още Тодорова. Тя отговори на въпрос, свързан с изказването на министъра на правосъдието. То съвпадна по време с пресконференцията на Тодорова.

*Информацията е актуализирана в 15 ч.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти