Съдът в Швеция остави в сила спирането на решението по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“
29.06.2018 | 17:00
econ.bg
Съдът в Швеция остави в сила спирането на решението по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“
Според съобщението, съдът в окръг Свеа (Швеция) е „взел решение да остави в сила постановената от него позиция от 13 юни 2018 г. за спиране на изпълнението на Стокхолмския арбитраж от 28 февруари 2018 г. по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“

Съдът в Швеция остави в сила спирането на изпълнението на решението на Стокхолмския арбитраж по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“ по договора за транзит на природен газ през Украйна. Това засилва позициите на „Газпром“ при обжалването на изпълнението, се казва в съобщение от четвъртък на руската компания.

Според съобщението, съдът в окръг Свеа (Швеция) е „взел решение да остави в сила постановената от него позиция от 13 юни 2018 г. за спиране на изпълнението на Стокхолмския арбитраж от 28 февруари 2018 г. по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз“ в рамките на договора за транзит на газ през територията на Украйна. „Нафтогаз“ се опита да оспори съдебното решение, но съдът прие доводите му за неоснователни“. 

„Това обстоятелство засилва позицията на „Газпром“ по обжалването от „Нафтогаз“ на принудителното изпълнение на арбитражното решение в различни страни“, се казва още в съобщението, като се допълва, че руската компания ще продължи да защитава правата си в съответствие със законодателството.

Стокхолмския арбитражен съд през декември миналата година и през месец февруари тази година излезе с решение по спора между „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ по отношение на договорите за доставка и транзит на природен газ през украинска територия. Съдът постанови руската компания да заплати сумата от 2,56 млрд. долара на „Нафтогаз“ по договора за транзит. „Газпром“ обжалва в съда в Швеция решението на Стокхолмския арбитраж.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти