Съдът оправда Николай Цонев
24.02.2011 | 17:04
Съдът оправда Николай Цонев
Бившият министър на отбраната беше обвинен, че в качеството си на министър се е разпоредил с целеви средства не по предназначение

Софийският градски съд оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев по обвинението, че се е разпоредил със средства, не по предназначението им, предаде Агенция "Фокус". Като неоснователен беше отхвърлен и предявения граждански иск от името на министъра на финансите Симеон Дянков на стойност около 19 милиона лева за настъпили имуществени вреди.

По-рано днес прокуратурата поиска условна присъда за Цонев. За наказание от около 2.5 години се обяви държавното обвинение.

Не съм извършил престъпление, даже нарушение не съм извършил, заяви пред съда бившият министър на отбраната. Той обясни, че не е било изрично посочено, че не може да се увеличава капиталът на "Терем". Адвокатът на Цонев - Васил Василев, отбеляза пред съда, че не е настъпила вреда за държавата, тъй като вместо да й бъдат изплатени около 19 млн. лв., което е 50% от печалбата на дружеството за 2008 г., тя е станала собственик на акции за 38 млн. лв.

Николай Цонев е обвинен, че в качеството си на министър, упражняващ правата на едноличен собственик на капитала на дружеството "Терем", в нарушение на подзаконов нормативен акт, се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

Нарушението се състои в това, че като министър през юни 2009 г., Цонев е увеличил капитала на "Терем" с 38 млн. лева. По този начин за преразпределение на печалбата за 2008 г. е позволил постъпилите в дружеството финансови средства да останат в "Терем", вместо да се изплатят като дивидент за държавата.

На първото заседание, когато тръгна делото съдът прие предявен иск от държавата за нанесени имуществени вреди в размер на над 19,123 млн. лв.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти