Съдят Калина Илиева в Страсбург
13.12.2010 | 07:42
Съдят Калина Илиева в Страсбург
Прокуратурата да провери имотното състояние на бивия шеф на Фонд "Земеделие", искат бизнесмени

Големи фирми от месо и млекопреработвателния бранш, обвинени несправедливо за далавери по САПАРД, ще съдят бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева. Засегнатите дружества вече са наели европейски адвокатски кантори. Юристите ще търсят обезщетения за моралните вреди и бизнес загубите, последвали от незаслуженото дискредитиране на фирмите. Това съобщи шефът на силистренския месокомбинат "Меком" Стефан Райчев, чието дружество бе вписано в черния списък по САПАРД, без да е извършвало нарушения, съобщи в. "Стандарт".

"Дали Калина Илиева ще бъде изправена пред Темида у нас или ще търсим справедливост в европейския съд в Страсбург, ще решат адвокатите. Те вече проучват казуса и имат карт бланш да действат", обяви от името на колегите си Райчев.

Прокуратурата да провери и имотното състояние на бившата шефка на Фонд "Земеделие", настояват бизнесмените. Собствениците на компании, преработващи мляко и месо, жертва на доноси от Калина, искат разследване и за нейните покровители.

Бившият експерт в Министерския съвет Константин Паликарски е човекът, който препоръча пожарникарската дъщеря за поста й. Той дърпаше конците й и тя работеше под негов диктат, категоричен бе шефът на "Меком". Райчев призна, че той и колегите му от земеделския сектор, които са били притискани от Калинка, вече са провели собствено разследване за нейните действия. Готови сме да предоставим на разследващите фактите, с които разполагаме, каза предприемачът от Силистра.

Сигурно е, че бенефициентите на европейски пари, претърпели загуби заради лошо администриране, ще осъдят Държавния фонд "Земеделие". Справедливо е държавата да си свърши работата и да издири на свой ред виновните за безобразните чиновници, за да стане ясно, че дисциплината при използването на европарите трябва да се спазва не само от преките им ползватели, а и от тези, които отговарят за тяхното разпределение, смятат засегнатите браншовици.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти