Създателят на играта World of Tanks стана милиардер
25.02.2016 | 16:45
Създателят на играта World of Tanks стана милиардер
Нетното благосъстояние на Виктор Кислий се оценява на 1 млрд. долара

Миналата година, докато президентът на Русия Владимир Путин произнасяше речта си за Деня на победата в Москва, хиляди виртуални „танкисти“ привършваха друга битка – тази на турнира „Портрети на победата“, спонсорирана от играта World of Tanks (WoT). Събитието беше своеобразна кулминация за създателя на играта Виктор Кислий, който започва да съчетава любовта си към технологията и историята две десетилетия по-рано в апартамента си в Минск заедно с брат си, с когото основават компанията Wargaming Pcl, която днес има 150 милиона активни потребители по целия свят.

Днес бизнесът им се оценява на 1,5 милиарда щатски долара, а нетното благосъстояние на Кислий възлиза на 1 милиард долара според индекса на милиардерите на Bloomberg. Самият Кислий е отказал да коментира пред изданието, псоочвайки, че води „изключително скромен начин на живот“ и че никога не се е опитвал да измери богатството си.

Същевременно самата игра продължава да привлича потребители от целия свят. World of Tanks създаде своя собствена субкултура и това е най-важното нещо“, коментира Олег Шпилчевски, директор за игрите в базираната в Москва Mail.Ru Group. Под шапката на компанията беше създадена онлайн играта Armored Warfare: Project Armata, чието наименование идва от последният модел руски танк T-14 „Армата“ и която е пряк конкурент на World of Tanks.

Самата WoT се превърна в една от най-успешните free-to-play онлайн игри, чиито приходи идват основно от премиум акаунтите на потребителите и от средствата, срещу което те си купуват виртуално „злато“ в играта, а то от своя страна им позволява да придобиват танкове, неприсъстващи в основните линии на развитие на 8-те държави, и различни снаряди и други стоки. В WoT са пресъздадени повече от 400 модела на прототипи и действителни танкове, гаубици и артилерии от XX в., а тя беше пусната за пръв път през 2010 г. в Русия.

Кислий контролира 64% от акциите на компанията, която е регистрирана в Кипър, а към 2013 г. други 25,5% са притежавани от баща му. В Wargaming работят около 4000 служители в офиси на 4 континента, а приходите ѝ през миналата година са около 590 милиона долара смятат анализатори. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти