Сърбия с подновен интерес към проекта АЕЦ "Белене"
02.02.2012 | 08:34
Сърбия с подновен интерес към проекта АЕЦ "Белене"
Министър Милутин Мърконич се срещна с зам.-шефа на "Росатом" Кирил Комаров

Сърбия има голям интерес да участва в руско-българския проект за строителство на АЕЦ "Белене". Това съобщи вчера сръбският министър на инфраструктурата и енергетиката Милутин Мърконич. Тази тема и други аспекти на руско-сръбското сътрудничество в областта на ядрената енергетика са били обсъдени в Белград на среща с делегация на руската компания "Росатом", начело със заместник-директора Кирил Комаров.

Мърконич изтъкна, че въпреки действащия до 2015 г. мораториум за строителство на ядрени обекти в Сърбия, страната
разполага с достатъчен брой висококвалифицирани специалисти в тази област, чийто опит може да бъде полезен при строителството на АЕЦ "Белене", информира БТА.

Припомняме ви, че в края на 2010 г. също се говорореше усилено за евентуално участие на Сърбия в строеж на втора атомна централа у нас. Впоследствие заради неуредиците между България и Русия в крайна сметка сръбската страна за момента реши да не учааства в прпоекта.

Търгът за строителството на АЕЦ "Белене" се проведе още през 2005 година. За победител беше обявена "Атомстройэкспорт", която е част от структурата на "Росатом".

След това обаче преговорите започнаха да боксуват. Впоследствие се наложи между държавните компании НЕК и "Атомстройэспорт" да бъдат подписвани няколко споразумения за удължаване на преговорите помежду им. Последното беше подписано на 30 септември 2011 г. в София, припомня iNews.bg. То предвижда преговорите за проекта да приключат до 31 март 2012 г. Според неофициална информация отпреди няколко дни се готви ново отлагане в края на март.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти