Съществува риск от спиране на доставките на природен газ
28.10.2014 | 14:25
Съществува риск от спиране на доставките на природен газ
Трябва да се обърне внимание на управлението на енергийния сектор, смята Екатерина Захариева

България е заплашена от спиране на доставките на природен газ. Това обяви вицепремиерът и служебен министър на регионалното развитие Екатерина Захариева по време на откриването на Петата регионална енергийна конференция. „Успяваме все още да получаваме редовно доставки, но все пак съществува риск. Това, което България трябва да работи е свързаността й с другите държави. Енергийната ефективност е изключително важна тема и моя професионална страст. Трудно тръгва програмата в жилищния сектор, но за следващия програмен период са предвидени 300 милиона лева само за този сектор“, коментира още тя.

Захариева посочи, че осигуряването на безопасна енергия е от особена важност за страната ни. „Енергетиката е не само кръвоносната система на българската икономика, но е и критично важна по отношение на останалите отрасли на България”, посочи тя.

Вицепремиерът коментира още, че енергетиката е изключително важна за всяка икономика по света. Според нея у нас на дневен ред стоят четири приоритета, които са важни за енергийната сигурност.

На първо място е доброто управление в сектор енергетика. Добро управление в държавните дружества, но и стратегическа визия в дългосрочната политика. Това е нещо, което липсва през последните години. На второ място е енергийната дезирфикация. Създадохме енергийния борд като място за конструктивен дебат за необходимите промени в сектор енергетика“, подчертава Екатерина Захариева, цитирана от агенция Фокус“.

Служебният министър изрази надежда, че енергийният борд ще продължи да работи. По нейните думи той не може да бъде смятан за панацея и държавата не трябва да се крие зад него.

През годините се показа, че когато решенията се взимат набързо и на тъмно без да се обсъждат с експертите, видяхме, че това не е добрият начин. България малко е направила по отношение на газовите доставки“, допълва още Екатерина Захариева.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти