С над 5 млн. лв. реставрират антична крепост край Самоков
07.03.2011 | 15:09
С над 5 млн. лв. реставрират антична крепост край Самоков
Проектът предвижда след реставрацията северозападната кула на крепостта да изпълнява функциите на музейна експозиция

Община Самоков представи проект за реставрация и консервация на античната римска крепост „Цари мали град" в местността „Св. Спас" край село Белчин. От началото на тази седмица тя и разположените в непосредствена близост филиал на Историческия музей в Самоков и късносредновековната църква „Св. Петка" са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта.

„С този проект целим да развием потенциала за културен туризъм в района и така, освен традиционно силна зимна дестинация, да го наложим като подходящо място за целогодишен отдих", обяви кметът на Самоков Ангел Николов.

Предварителните изчисления показват, че реализацията на проекта ще струва над 5 млн. лв. До този момент археологическите разкопки са финансирани от фондация „Възраждане на Белчин".

Община Самоков ще кандидатства за средства по схемата за „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции" на Оперативна програма „Регионално развитие".

Проектът предвижда след реставрацията северозападната кула на крепостта да изпълнява функциите на музейна експозиция, а североизточната кула да се използва като площадка за посетители. Източната, южната и западната стени на крепостта ще се реставрират частично, като една от кулите ще се изгради до нивото на покрива, съобщиха от общинската администрация.

Инициативата на общината включва и обособяване на зона за отдих. Предвидени за изграждане са туристически еко-пътеки около и вътре в археологическия обект. За да се подобри достъпът на посетителите до крепостта е планирано изграждането и на панорамно влакче - от паркинга на музейния комплекс до крепостните стени. Децата ще могат да се забавляват в специално обособен въжен парк.

По време на археологическите проучвания на крепостта са разкрити и останките на две раннохристиянски и на една средноковековна църква. Основите на трите храма се застъпват, което по думите на главния археолог на обекта Веселин Хаджиангелов е безспорно доказателство за приемствеността на култовите места в областта.

"По монетите, открити в хоросанния слой на най-ранния храм, датирахме изграждането му от края на IV век. Представете си, само няколко десетиления след 325 г. - когато при Константин Велики Християнството става официална религия в Римската империя - по нашите земи вече имаме раннохристиянски църкви", обясни Хаджиангелов.

Освен консервацията на основите на двата ранни храма е предвидена пълната реконструкция на средновековната църква. Върху белите й стени ще бъдат прожектирани уникални стенописи от други храмовете в Самоковския край.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти