С тържествен водосвет осветиха бойните знамена
06.05.2017 | 11:00
econ.bg
С тържествен водосвет осветиха бойните знамена
Днес Църквата чества паметта на св. Георги Победоносец - един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра, считан за покровител на войнството

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин, съобщава БГНЕС.

Днес Църквата чества паметта на св. Георги Победоносец - един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра, считан за покровител на войнството.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично отслужи празничния водосвет пред Паметника на незнайния воин и благослови българските държавници и военни по случай празника.

"В тежките дни, които изживява не само страната ни, но и целият свят, българската армия отново е призвана да бъде онзи надежден гарант за сигурността на нашия народ и за целостта на скъпото ни Отечество - армия-победителка, прославила името на страната ни с несломимия си дух и със своите чутовни победи, извоювани под знака на Христовия кръст", каза в словото си патриарх Неофит.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен националният химн от гвардейския духов оркестър.

В края на молитвата на 6 май се повтаря отново три пъти "Христос Воскресе", а войниците и държавниците на площада отвърнаха в един глас "Во Истина Воскресе".

Благослов получиха многото ветерани, които са дошли на ритуала.

Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците, а след него ще се състои традиционният военен парад за празника на площад "Княз Александър I".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти