ТИР-овете ще плащат ТОЛ такси от 2017 г.
21.05.2015 | 17:00
econ.bg
ТИР-овете ще плащат ТОЛ такси от 2017 г.
Премахването на винетките за леките автомобили ще стане на по-късен етап

Тежкотоварните камиони ще започнат да плащат тол такси за преминаване по републиканските пътища от 2017 г. или малко по-късно. Това стана ясно от думите на председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров пред БНТ. Камионите и ТИР-овете са превозните средства, които най-много разрушават шосетата и е логично те да плащат по-големи такси. Така ще бъде по-справедливо, обясни той. Затова за тях ще отпаднат винетките, които ще бъдат заменени от тол таксите. При новата система камионите ще плащат според изминатите от тях километри.

Премахване на винетките ще има и при леките автомобили. Това обаче ще стане на доста по-късен етап, обясни Лазаров. И допълни, че въвеждането на тол такси за колите може да стане реалност поне 2 години след като това се случи при тежкотоварните автомобили, а може да се забави и с още толкова, пише iNews. Така шофьорите на леки коли ще продължат да си купуват винетки, за да пътуват извън града, поне до 2020-2022 г., стана ясно от думите на Лазаров.

Въвеждането на тази система ще бъде изгодно за шофьорите, които пътуват по-малко по извънградските пътища, обясни още шефът на АПИ. За хората, които не карат всеки ден по републиканските шосета, ще бъде значително по-евтино при тол системата спрямо сегашната винетна. Но пък тези водачи, които шофират по-често автомобилите си извън градовете, ще се наложи да плащат повече от сумата, която сега отделят за винетки, обясни още Лазаров.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти