Тази година зърнената реколта е по-слаба, но качеството е по-добро
01.08.2017 | 18:30
econ.bg
Тази година зърнената реколта е по-слаба, но качеството е по-добро
Необходимо е за хлебопроизводство, а също и за изхранване на животните, за производство на фуражи

Тази година добивите на зърно са с около 2 до 10 процента по-ниски спрямо миналата година, но пък за сметка на това качеството е по-добро от миналогодишното. Това обясни в предаването “12+3“ Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Добивите са средни за страната и зависят от почвените и климатични условия за всеки един регион, съответно добивите са различни. Осреднено очакваме към завършване на жътвата да се приберат около 5,2 до 5,3 милиона тона.  

Традиционно, в страната се оползотворяват около една трета от това произведено количество. Необходимо е за хлебопроизводство, а също и за изхранване на животните, за производство на фуражи. Необходими са около милион и 200 до милион и половина тона хлебно зърно и фуражно съответно.В коментар за цените на зърното Русалов посочи - Ние сме зависими от Черноморския регион. 

Това, което научаваме е, че в Украйна тази година климатичните условияне са благоприятни, съответно ще се произведат по-малки количества пшеница и се надяваме съответно нашата реколта да може да се реализира на по-добри цени.Българското зърнопроизводство е обречено без европейски субсидии, подчерта Светослав Русалов - Няма как да се развива, няма как ние да произвеждаме този продукт и да бъдем на печалба, ако няма субсидии... Надявам се да бъде намерено решение на общоевропейско ниво и субсидиите да останат във вида и на равнището, на което са в момента - двустълбово финансиране. Общата селскостопанска политика да запази финансирането по първия стълб - директни плащания към производителите. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти