Теменужка Петкова ще се срещне с министърa на енергетиката на Азербайджан
20.02.2019 | 09:20
econ.bg
Теменужка Петкова ще се срещне с министърa на енергетиката на Азербайджан
Напредъкът по изграждането на Южния газов коридор за пренос на азерски газ до Европа ще се обсъжда на среща в Баку, в която ще участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Напредъкът по изграждането на Южния газов коридор за пренос на азерски газ до Европа ще се обсъжда на среща в Баку, в която ще участва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. На петата среща на Консултативния съвет за Южния  коридор ще се коментира и енергийната свързаност в региона на Югоизточна Европа. 

По този тръбопровод страната ни се очаква да получава около един милиард кубически метра азерски газ годишно, което е около една трета от потреблението ни. Предвижда се тези количества да бъдат доставени през бъдещата газова връзка с Гърция. По този начин страната ни ще разнообрази маршрутите и доставките си на синьо гориво. С газ по тази тръба се очаква да бъде захранен и бъдещият газоразпределителен център "Балкан", който възнамеряваме да направим край Варна.

В рамките на събитието е предвидено Теменужка Петкова да се срещне с министърa на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, както и със съпредседателя на двустранната комисия за икономическо сътрудничество - министъра на селското стопанство Инам Керимов.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти