Тереза Мей информира министрите за стратегията си за Брекзит
25.03.2019 | 09:40
econ.bg
Тереза Мей информира министрите за стратегията си за Брекзит
Твърди се, че ако Тереза Мей определи дата, на която ще се оттегли като премиер, може да помогне нейната сделка за Брекзит да бъде прокарана в парламента. От Даунинт стрий обаче отказаха да коментират въпроси, свързани с бъдещето на премиера

Британският премиер Тереза Мей ще информира днес министрите за нейната стратегия за Брекзит по време на заседание на кабинета. Това става след дни на спекулации за нейното бъдеще и твърдения за заговор да бъде свалена от поста, което обаче бе отречено от някои министри, съобщава БНР.

Твърди се, че ако Тереза Мей определи дата, на която ще се оттегли като премиер, може да помогне нейната сделка за Брекзит да бъде прокарана в парламента. От Даунинг стрийт обаче отказаха да коментират въпроси, свързани с бъдещето на премиера.

Сделката вече бе отхвърена два пъти в Камарата на общините и все още не е ясно дали Мей ще я внесе за трето гласуване тази седмица. В неделя, двама от министрите, смятани за нейни потенциални заместници обявиха, че застават напълно зад нея. В същото време Мей свика в резиденцията Чекърс най-видните брекзитиъри, за да установи дали има достатъчно подкрепа за нейната сделка. Днес след обед се очаква депутатите да подкрепят план за повеждане на така наречените „пробни гласувания“ по алтернативи на сделката на Мей, което тревожи Даунинг стрийт.

Знае се, че има поне шест други опции в допълнение към сделката на Мей, като след гласуване може да се установи коя е най-популярна. Министърът за Брекзит Стивън Баркли предупреди, че рискът от общи избори ще се увеличи, ако депутатите поемат контрол върху парламентарните процедури.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти