Тереза Мей ще иска от Брюксел промени в сделката
05.02.2019 | 17:35
econ.bg
Тереза Мей ще иска от Брюксел промени в сделката
Множество източници вече твърдят, че гласуването утре ще бъде отложено, но вероятно е най-добре потвърждението да дойде лично от Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще поиска в четвъртък от лидерите на Европейския съюз значителни и законово обвързващи промени в договореното от нея споразумение за напускане на Европейския съюз, предаде Ройтерс. Нейната цел е да се гарантира, че Великобритания няма да бъде обвързана за неопределено време с т.нар. „предпазен механизъм“, който има за цел избегне „твърда“ ирландска граница.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС след 52 дни, но Лондон и Брюксел все още спорят, дали постигнатата през ноември сделка може да бъде променена, което повдига възможността за отлагане на Брекзит. Позицията на ЕС е, че споразумението не може да бъде предоговаряно, но Мей въпреки това се опитва да постигне отстъпки в Брюксел, за да си осигури подкрепа у дома.

Днес премиерката заминава за Северна Ирландия, за да успокои местните общности, че няма да допусне Брекзит без сделка. Преди това лидерката на северноирландската Демократична юнионистка партия Арлийн Фостър заяви, че „предпазният механизъм“ е токсичен. „Ако той бъде променен, може да подкрепим сделката“, каза Фостър, чиято партия която крепи правителството на малцинството на Мей в парламента.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти