Токът, парното и газът поскъпват, енергийният регулатор определи с колко
02.07.2017 | 09:30
econ.bg
Токът, парното и газът поскъпват, енергийният регулатор определи с колко
Токът за битови потребители поскъпва средно с 1.5%

Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) утвърди на закрито заседание цените на тока, парното и рпиродния газ за третото тримесечие, които влизат в сила от 1 юли.

Токът за битови потребители поскъпва средно с 1.5%.

Електрическата енергия за абонатите на ЧЕЗ се повишава с 2%, за ЕВН - с 1.7 на сто, за "Енерго про" - с 0.41%, предаде БТА.

"Средно претегленото изменение на крайната цена за битовите потребители е 1.5%. По отношение на небитовите клиенти на регулиран пазара за всички дружества има сериозно намаление на цената на дневната енергия, когато се използват електромери с 2 скали. Има намаление на цената върховата енергия, а за някои дружества и на нощната електроенергия", коментира председателят на КЕВР Иван Иванов. От 1 юли електроразпределителните дружества ще закупуват за технологични нужди по цена на обществен доставчик, която е малко над 70 лв. на мегаватчас. До голяма степен се премахва кръстосаното субсидиране за абонатите на "Енерго про", и почти изцяло за EVN.

Повишението на цената на електроенергията за 3-годишен период е 2.5 на сто. "Ще направим всичко възможно и в следващите години българските потребители да не чувстват допълнителна тежест", обеща Иванов.

Природният газ за битовите потребители поскъпва с 1%.

Комисията е утвърдила повишаване на цената на природния газ с 1.91 на сто, което ще засегне около 120 големи индустриални предприятия.

Цената на топлинната енергия за различните топлофикационни дружества

също е определена днес, като Иванов раздели дружествата на 2 вида, съобразно енергийния ресурс. По-голямата част използват природен газ и за тях увеличението е с около 2%. За София поскъпването е малко под 1% (0.98 на сто). Има 4 дружества, които използват въглища като първичен енергоносител, за които повишението е по-високо – осреднено 3%. Причините са, че поради промяна на горивния цикъл, в микса на въглищата се включват или вносни въглища частично, или обогатени местни въглища.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти