Токът у нас е най-евтин в ЕС
09.08.2018 | 09:35
econ.bg
Токът у нас е най-евтин в ЕС
Газът в България също е много евтин - 0,0355 евро за киловатчас - втората най-ниска цена в ЕС. Преди нас е само Румъния, където се плаща по 0,0302 евро

Токът в България продължава да е най-евтин в Европейския съюз, сочат актуализирани данни на Евростат за 2017 година. За първи път статистическата агенция сравнява средните цени в отделните държави, за които има налични данни, което прави изследването по-представително.

0,097 евро е средната стойност на електроенергията за киловатчас в България след данъци и такси. Втората най-ниска цена е в Литва - 0,1103 евро, следват Унгария, Хърватия и Румъния, където тя е почти идентична. Най-скъп е токът в Белгия, където се плащат 0,2845 евро. Сред хората с най-високи сметки са и датчаните, португалците и ирландците. Евростат обобщава, че в повечето държави цената варира между 10 и 20 цента за киловатчас.

Все пак има държави, в които токът е по-евтин от нашия, но те са извън ЕС. Това са Косово, Сърбия, Македония и Турция. В класацията не са включени данни за Германия, Испания, Италия и Кипър, които не са подали данни за потреблението си.

Газът в България също е много евтин - 0,0355 евро за киловатчас - втората най-ниска цена в ЕС. Преди нас е само Румъния, където се плаща по 0,0302 евро. В Унгария и Хърватия стойността на газа е почти същата като у нас. Най-скъп е Швеция - 0,1197 евро. Преди това в класацията отново са Ирландия, Португалия и Дания.

В повечето от 21 страни газът е под 8 цента за киловатчас. Извън ЕС по-малко за газ и от румънците плащат единствено турците - 0,0244 евро за киловатчас

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти