Топлофикациите имат мазут за пет дни, в случай на газова криза
18.09.2014 | 12:48
Топлофикациите имат мазут за пет дни, в случай на газова криза
Компаниите поискаха увеличение на цената на тока, който произвеждат

В случай, че бъдат спрени доставките на природен газ, топлофикационните дружества имат резерви от мазут, с които могат да работят пет дни. Това обясни Илия Николаев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. По думите му резервите на всяка компания зависят и от нейните финансови възможности. В момента опасения за газова криза изрази вицепремиерът по икономическото развитие Екатерина Захариева. Причината за това са силно обтегнатите отношения между Русия и ЕС.

Именно през газовата криза през 2009 г. страната ни бе оставена през януари за 14 дни без природен газ. Тогава се оказа, че столичната топлофикация нямаше необходимите резерви от мазут и радиаторите на хората замръзнаха моментално. В момента дружеството отново е в затруднено финансово състояние.
Ако кризата сега продължи повече, ще има спиране на топлофикациите. Оттам нататък имат думата политиците", каза Николаев. Според законодателството ни топлофикациите трябва да имат резерви от мазут за поне пет дни, а въглищните ТЕЦ-ове за 15 дни.

Запасите в газовото хранилище в Чирен ще бъдат увеличени до около 450 млн. куб. метра, каза по-рано днес енергийният министър Васил Щонов. Според него този запас би стигнал на страната ни за около 120-130 дни. Той обаче не покрива дневната консумация на природен газ през зимата.

С увеличението на цената на тока от 1 октомври, трябва да се предвиди и процент за увеличаване на изкупната цена на електроенергия от топлофикациите, така че те да не са на загуба, поиска от ДКЕВР, председателят на асоциацията Николаев. Според него голяма част от топлофикационните дружества в страната работят в условия на финансов стрес. Очакванията са в края на 2014 година топлофикациите у нас да излязат на загуба.
С последното си решение за цените ДКЕВР определи икономически натиск върху топлофикационните дружества след като бе намалена цената на когенерациите, каза още Николаев.

„Всички топлофикационни дружества изпълняват трудно задълженията си, защото разплащанията с „Булгаргаз" са проблемни. Плащанията на НЕК към дружествата, които продават електроененргия също са проблемни", каза още експертът. По думите му всички компании в сектора в момента правят опит да убедят ДКЕВР, че трябва да се увеличат цените на когенерацията, за се стабилизира сектора. Обикновено чрез цените на продаваната електроенергия дружествата компенсират загубите си от продажбата на топлоенергия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти