Топлофикациите недоволни от цените, предлагани от ДКЕВР
03.06.2014 | 17:23
Топлофикациите недоволни от цените, предлагани от ДКЕВР
Окончателното решение ще бъде взето след среща на 9 юни

Цените и условията, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага за топлоенергията в доклада си, обричат топлофикационните дружества на загуби и отлив на клиенти. Около това се обединиха представителите на топлофикациите по време на открито заседание на комисията.

Според шефовете на топлофикациите увеличение на цените на топлинната енергия за някои дружества с до 20% ще доведе до отлив на клиенти. Според тях услугата не трябва да поскъпва с повече от 5-6%, като цената трябва да се увеличава стъпаловидно през следващите 10 години.

Припомняме, че в доклада на регулаторната комисия се предвижда увеличение на цените на топлинната енергия с над 11% от 1 юли, но за сметка на намаляване на стойността на произвеждания ток от когенерации. В същото време регулаторът запазва нормата на възвръщаемост на дружествата в рамките на 4%. Точно заради това компаниите се опасяват от изпадане в неплатежоспособност и отлив на клиенти.

„Средното увеличение на цената на топлинната енергия за всички дружества е около 10%, а това не се коментира добре от клиентите и трябва да се вземе предвид”, коментира и председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев.

Според него това, че възвръщаемостта  на капитала на дружествата остава 4% означава, че са нежизненоспособни.

Почти всички представители на топлофикационни дружества се оплакаха от орязване на технологичните им разходи, изкуствено завишаване на прогнозната реализирана топлинна енергия и непризнаване на разходи за закупуване на емисии въглероден диоксид.

По думите на шефът на държавния регулатор Боян Боев всички предложения на топлофикациите ще бъдат обсъдени на на среща, която ще се проведе на 9 юни, информира 3e-news. Чак след това ДКЕВР ще вземе окончателно решение за цените на топлинната енергия.

 

 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти