Топлофикациите търсят спешно 600 млн. лева трябват за преносната мрежа
04.12.2014 | 18:15
Топлофикациите търсят спешно 600 млн. лева трябват за преносната мрежа
Нужна е спешна реновация, смятат от бранша

600 милиона лева са необходими спешно на топлофикациите за преносната им мрежа. Това заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николов пред участниците в енергиен форум. По думите му мрежата има нужда от спешна реновация, за да може да продължи да съществува, а от там и централното топлоподаване.

Според него положението в топлофикационния бранш е критично, задълженията към „Булгаргаз“ не могат да се обслужват и е невъзможно да се инвестира. По думите му липсата на оборотен капитал създава твърде много излишни трудности.

„Ние сме изолирани от използването на европейски оперативни програми, които биха могли да създадат добри условия за подобряване и на ефективността и намаляване цените“, посочи Николов. 

Той бе категоричен, че има политически натиск върху цените на топлинната енергия, информира БНР. 

„Политическият натиск върху цените на топлинната енергия напоследък, и върху електрическата енергия е твърде голям. Той не се измерва нито с аргументи, нито с компетенции, нито с някаква форма на балансиране на нашите интереси. Това продължава да нанася сериозни удари на енергийния бранш въобще“, добави той. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти