Топлофикации искат старите дългове да влязат в цената на парното
07.02.2014 | 08:11
Топлофикации искат старите дългове да влязат в цената на парното
Спиране на парното на длъжниците също е едно от предложените решения на проблема

 

Топлофикации поискаха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да им признава в цената на парното отписаните несъбираеми вземания от абонатите. Това са всички сметки, за които е минал 3-годишният давностен срок.

Наред с това дружествата настояват да им бъдат признавани и лихвите, които дължат на „Булгаргаз“ за забавените плащания на природния газ. Тези искания бяха представени от представителя на плевенската топлофикация на общественото обсъждане в ДКЕВР на новите указания за образуване на цената на парното, пише „Монитор“.

Това е едно от възможните решения на проблема с дълговете, каза по случая зам.-шефът на Асоциацията на топлофикациите и директор на въпросното дружество Валентин Терзийски.

Другият според него е на топлофикациите да бъде дадено право да спират парното за неплатени сметки както това могат да правят доставчиците на ток и газ. Той изтъкна още, че сега в цената не е отчетен 6 пъти нарасналият акциз на природния газ от 1 януари.

На обсъждането не стана ясно дали това искане на плевенската топлофикация се подкрепя и от останалите. Всички обаче се оплакаха от печалбата (процента на възвръщаемост), одобрявана им от ДКЕВР. По думите на Илия Николаев, шеф на асоциацията на топлофикациите, у нас тя е от 3 до 6% и е най-ниската в ЕС. Заради това две трети от дружествата ще отчетат загуба за 2013 г.

Николаев изтъкна, че това е причината за липсата на пари за инвестиции в мрежата. Според него за това са нужни 400 млн. лв. за ремонт на мрежата в цялата страна.

Шефът на ДКЕВР Боян Боев обаче коментира, че инвестициите се признават на топлофикациите, след като бъдат направени, чрез амортизационните отчисления.

Всички парно дружества поискаха от ДКЕВР да разшири списъка с признаваните им разходи с тези за участие в балансиращия пазар.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти