Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай бе изведен на минимално контролируемо ниво на мощност
02.10.2017 | 09:45
econ.bg
Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай бе изведен на минимално контролируемо ниво на мощност
С това започна управлявана верижна реакция, системите за контрол фиксираха появяването на първите неутрони

Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ в Китай бе изведен на минимално контролируемо ниво на мощност.Това е завършващият етап на физическото стартиране.Новата ядрена мощност се изгражда от Групата компании ASE, част от руската корпорация „Росатом“.

Процесът на физическото пускане на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ започна на 18 август 2017 г.,когато, след провеждането на всички подготвителни дейности, в реактора бе поставена първата топлоотделящасборка. Общо в реактора са заредени 163топлоотделящи сборки. Всички дейности се изпълняваха в автоматичен режим със спазване на всички норми за безопасност и с изпреварване на графика. Разрешението за зареждане на свежо ядрено гориво в реактора на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ бе официално получено от Националната администрация за ядрена безопасност на Китай (NNSA-National Nuclear Safety AdministrationofChina) на 9 август 2017 г. 

Зареждането на свежо ядрено гориво бе завършено предсрочно и след получаването на всички необходими разрешения Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ бе изведен на минимално контролируемо ниво на мощност. С това започна управлявана верижна реакция, системите за контрол фиксираха появяването на първите неутрони. По-нататък предстои енергийното стартиране с включването на Трети енергоблок към енергосистемата на Китай.

„Днес се състоя ключово събитие в строителството на втори ред на Тянванската АЕЦ“, заяви президентът на Групата компании ASE Валерий Лимаренко. „Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ бе изведен на минимално контролируемо ниво на мощност, след което ще последва енергийното пускане на реактора. Показателно е, че първите два енергоблока, построени от нас в сътрудничество с китайските колеги, са признати за най-добрите в страната. На площадката на централата ние внедряваме най-съвременните си разработки и технологии в областта на атомната енергетика и управлението на строителството. Надяваме се, че и втори ред на Тянванската АЕЦ (Трети и Четвърти енергоблок) ще служи ефективно на китайския народ, укрепвайки сътрудничеството между нашите страни“, каза още Лимаренко.

Тянванската АЕЦ е тай-крупният обект на руско-китайското икономическо сътрудничество. Пускането на Първи и Втори енергоблок бе през 2007 г. Ежегодно те изработват повече от 15 милиарда кВтч. електроенергия. Началото на търговската експлоатация на Трети енергоблок на Тянванската АЕЦ е планирано за 2018 г.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти