Тройно по-високи санкции за липсваща или фалшива винетка?
24.02.2011 | 14:38
Тройно по-високи санкции за липсваща или фалшива винетка?
Регистрационният номер на превозното средство ще трябва да бъде записан ръчно в указано поле на винетката. Освобождават се от винетни такси семействата с деца с трайни увреждания

От 100 на 300 лева да се увеличи санкцията за шофьор на лек автомобил, който се движи без винетка или с фалшив стикер. Това предвиждат промени в Закона за пътищата, които парламентът одобри на първо четене.

20 лева ще е глобата, която ще запишат между двете четения избраниците за движение с винетен стикер с изтекъл срок. Причината е, че у нас масово собствениците на автомобили не отлепят старите си винетки, защото се махат трудно, и предните стъкла стоят с по няколко с изтекъл срок. В този случай водачите могат да бъдат глобени, дори ако имат и валидна лепенка.

"Трябва да има изричен текст, че ако собственикът на моторното превозно средство е напълно изряден и си е залепил валиден винетен стикер, това, че има невалиден винетен стикер, може да бъде санкционирано само с минимална глоба дотолкова, доколкото може да се приеме хипотезата, че наличието на още един стикер върху предното стъкло затруднява наблюдението на пътната обстановка, което всъщност не е точно така, но го има в закона", каза Иван Иванов от ДСБ, цитиран от Dariknews.bg.

"За старите винетки текстът е същият, какъвто е до момента. Ако вие не сте прочели стария закон (който е в сила в момента), защо говорите, че сега в момента се глобява за това, че не са премахнати старите винетки. Важи си закона, който е приет и важи повече от пет години. Новият текст не е с нищо повече от стария", каза Иван Вълков от ГЕРБ, който е председател на транспортната комисия в Народното събрание.

Регистрационният номер на превозното средство ще трябва да бъде записан ръчно в указано поле на винетката преди тя да бъде залепена, предвиждат още приетите днес промени. Както и досега, стикерът ще се залепва на предното стъкло на превозното средство.

През 2011 г. глоби или имуществени санкции за невписване в указаното поле на годишния винетен стикер на регистрационния номер няма да се налагат. Тези глоби ще станат факт от 1 януари 2012 г.

От заплащане на винетна такса се освобождават лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Това приеха депутатите с гласуваните на първо четене промени в Закона за пътищата, предаде БТА.

Досега с облекчения се ползваха хора с намалена работоспособност.


 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти