Трудовата инспекция проверява шивашко предприятие в Раковски за забавени заплати
17.04.2018 | 16:40
econ.bg
Трудовата инспекция проверява шивашко предприятие в Раковски за забавени заплати
Връчена е призовка на представител на работодателя да предостави до днес в Инспекцията по труда документи, свързани с изплащането на трудовите възнаграждения

Инспекцията по труда проверява от 13 април шивашкото предприятие в Раковски, чиито шивачки протестират за забавени заплати. Проверката е започнала ден след като в агенцията е постъпил сигнал.

Работодателят е трябвало да плати заплатите за март до 15 април, но не го е направил.

Връчена е призовка на представител на работодателя да предостави до днес в Инспекцията по труда документи, свързани с изплащането на трудовите възнаграждения. Това не е направено, а отговорният за това служител обяснил, че е болен.

Инспекцията по труда продължава действията за връчване на задължителното за изпълнение предписание за изплащане на дължимите възнаграждения в определени срокове и търсене на административнонаказателна отговорност, се казва в съобщението на контролния орган.

По данни от Информационната система за производство по несъстоятелност работодателят е пуснал молба за откриване на производство по несъстоятелност в Окръжния съд в Пловдив на 11 април. Ако съдът излезе с решение за обявяване на дружеството в несъстоятелност, работниците ще имат право да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания за изплащане на неизплатени от работодателя трудови възнаграждения и обезщетения, пояснява трудовата инспекция.

Вчера работнички от предприятието се оплакаха и на омбудсмана Мая Манолова. Трудовата инспекция не съобщава името на компанията, но на сайта на омбудсмана е обявено, че това е "Тренд фешън текстил" ЕООД.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти