Тръгва делото за фалшивата диплома на Калина Илиева
04.06.2012 | 08:47
Тръгва делото за фалшивата диплома на Калина Илиева
Бившият шеф на ДФ "Земеделие" е обвинена и че е представила още 4 фалшиви документа пред Министерството на образованието

Днес в Софийския районен съд започва делото срещу бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, съобщиха от съда.

Срещу Илиева са повдигнати обвинения, че сама е фалшифицирала дипломата си за висше образование от Германия, както и че е представила пред Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) още четири фалшиви документа, свързани с образованието, за които обаче няма данни кой ги е съставил.

В обвинителния акт се твърди, че в периода от 30 септември до 28 ноември 2007 г., Калина Илиева е съставила неистински документ – диплома за висшист на нейно име. Обвинението сочи, че Илиева е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелство за завършено висше образование, издадено на 4 октомври 2007 г. в гр. Берлин, от Професионално висше училище по техника и икономика, за придобита квалификационна степен "Магистър", по специалност "Икономическа комуникация". От съдебната поръчка, пристигнала от Германия, стана ясно, че Илиева се е записала да учи там, но никога не е посещавала лекции, припомня БТА.

Илиева е обвинена и за това, че на 28 ноември 2007 г. , когато е подала документи, за да започне работа в Министерство на образованието и науката (МОН), съзнателно е използва 4 броя фалшиви документи като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела министъра на образованието. Делото съдържа 7 тома с документи, събрани от СРП. Съдът ще изслуша 4-ма свидетели и 3-ма вещи лица.

В момента на Калина Илиева е наложена мярка за неотклонение "подписка". Ако прокуратурата успее да докаже обвиненията, Калина Илиева може да бъде осъдена на 8 години затвор, предаде БГНЕС,

През октомври 2010 г. Управителният съвет на ДФ "Земеделие" освободи от длъжност Илиева. Тя беше уволнена, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, представяйки болнични листове за тумор. Прекият й началник - министърът на земеделието Мирослав Найденов, научи за бременността й чрез медиите. До съмненията за истинността на дипломата й от Висшия институт по техника и икономика в Берлин се стигна, след като политици повдигнаха въпроса, че тя няма нужното образование за заеманата длъжност.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти