Тръмп е готов за среща с Рохани без предварителни условия
31.07.2018 | 13:30
econ.bg
Тръмп е готов за среща с Рохани без предварителни условия
Белият дом по-късно обясни, че желанието на потенциална среща не променя плановете за по-строги санкции срещу Иран, а целта би била "да се работи за промени в поведението на иранското правителство"

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че би искал да се срещне с иранските лидери без предварителни условия, за да обсъдят как да подобрят отношенията, след като той оттегли Съединените щати от иранската ядрена сделка, предаде "Ройтерс".

"Ако искат да се срещнем, ще се срещнем", каза той.

Запитан на пресконференция в Белия дом дали иска да се срещне с иранския президент Хасан Рохани, Тръмп отговори: "Бих се срещнал с всеки. Вярвам в срещите", особено когато на карта е заложена война. "Несъмнено бих се срещнал с Иран, ако те искат да се срещнем", добави президентът, отбелязвайки, че не би поставял предварителни условия.

Белият дом по-късно обясни, че желанието на потенциална среща не променя плановете за по-строги санкции срещу Иран, а целта би била "да се работи за промени в поведението на иранското правителство".

Ислямската република обаче отговори, че ако САЩ искат да разговарят, те трябва да се върнат в ядреното споразумение, което напуснаха през май. "За да се разчисти трънливият път към разговори между Иран и Америка," е нужно "да се уважават правата на иранския народ, да се намали враждебното отношение и (САЩ) да се завърнат към ядрената сделка," обясни съветникът на Рохани Хамид Аботалеби в "Туитър".

Нито един американски президент не се е срещал с ирански лидер, откакто Вашингтон прекъсна отношенията с Техеран година след революцията от 1979 г. Известен пробив дойде от предшественика на Тръмп Барак Обама, който разговаря с Рохани по телефона през 2013 г.

Коментарите на Тръмп същевременно са промяна в тона отпреди седмица, когато той разменяше остри реплики и заплахи с президента на Иран и други представители на страната.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти