Тръмп нареди проверка дали Китай краде интелектуална собственост от американския бизнес
15.08.2017 | 12:40
econ.bg
Тръмп нареди проверка дали Китай краде интелектуална собственост от американския бизнес
Китай е най-големият търговски партньор на САЩ. Властите в Пекин вече предупредиха, че ще отговорят на всяка мярка, която накърнява икономическите им интереси

Президентът на САЩ Доналд Тръмп възложи на постоянния търговски представител Робърт Лайтхайзър да проучи китайските търговски практики и дали те вредят на американските компании в областта на интелектуалната собственост, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес".

Тръмп каза, че това е "много голяма стъпка" и е само началото. Решението му е първата директна търговска мярка спрямо Пекин, където властите вече предупредиха, че няма да "стоят и гледат", ако Вашингтон не зачита търговски принципи и вреди на интересите и на двете страни.

Документът възлага на Лайтхайзър да извърши проучването в рамките на година. Крайната цел трябва да е решение дали да започне разследване на политиките на Китай в областта на интелектуалната собственост, които според Белия дом и групи, лобиращи за интересите на различни индустрии, нанасят удар по американския бизнес и работни места. Администрацията на Тръмп вече публикува оценка, според която Китай е отговорен за кражба на интелектуална собственост в размер до 600 милиарда долара.

Китай е най-големият търговски партньор на САЩ. Властите в Пекин вече предупредиха, че ще отговорят на всяка мярка, която накърнява икономическите им интереси. Управляваният от държавата "Чайна дейли" обяви, че подобно разследване би "отровило" двустранните отношения, и призова администрацията на Тръмп да не взема решения, за които после ще съжалява. В мнение, също публикувано на сайта на вестника, се отправя призив към Вашингтон да не свързва търговските спорове между двете страни със севернокорейската криза, за която Тръмп нееднократно е призовавал Пекин да предприеме по-сериозни действия.

Очакваше се Тръмп да започне процедурата, която би довела до т. нар. разследване по Раздел 301 от Закона за търговията от 1974 г., но изявлението беше отложено, тъй като Белият дом опитваше да получи съдействие от Китай за Северна Корея. Въпросният раздел дава на президента възможност едностранно да наложи тарифи или търговски ограничения, които биха предпазили американския бизнес от "нелоялни търговски практики" на други страни.

Този въпрос и друга оспорвана от Вашингтон практика - китайското изискване за трансфер на технологии от чужди компании, участващи в смесени дружества с китайски партньори - се очаква да бъдат на дневен ред при срещата на Тръмп и колегата му Си Цзинпин на срещата на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество през ноември.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти