Тръмп очаква търговска сделка с Лондон след Брекзит
04.06.2019 | 17:15
econ.bg
Тръмп очаква търговска сделка с Лондон след Брекзит
„Смятам, че ще сключим съществена търговска сделка“, заяви Тръмп на среща с британския премиер Тереза Мей и с бизнес лидери по време на кръгла маса, организирана от президента на САЩ и от Мей

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че се надява Великобритания и САЩ да сключат търговска сделка след Брекзит, предаде агенция Интерфакс, цитирана от БНР.

„Смятам, че ще сключим съществена търговска сделка“, заяви Тръмп на среща с британския премиер Тереза Мей и с бизнес лидери по време на кръгла маса, организирана от президента на САЩ и от Мей.

„Ние сме вашият най-голям партньор, Европа е най-големият ни партньор, много хора не знаят това“, добави американският президент.

Тереза Мей също подкрепи идеята за двустранно търговско споразумение със САЩ след Брекзит, твърдейки, че „има огромни възможности, които могат да бъдат реализирани“ и отбелязва, че Лондон вярва в поддържането на „свободни, справедливи и отворени“ пазари.

Още през март Доналд Тръмп заяви, че администрацията възнамерява да работи в бъдеще за сключването на търговска сделка с Обединеното кралство.

По-рано през деня американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че постигането на търговско споразумение с Обединеното кралство е приоритет за Вашингтон, тъй като САЩ искат да поддържат „дълбоките и дългосрочни отношения“ с Великобритания.

Хиляди души се събираха на площада пред парламента, макар и да се предполага, че те са по-малко от миналата година, когато Тръмп дойде на работно посещение. Причината, донякъде може да е в дъждовното време. Както миналата година бе издигнат прочутия балон, изобразяващ Тръмп като ревящо бебе. Но има и нови моменти. 16-метров робот, изобразяващ Тръмп, седящ върху златна тоалетна чиния и пишещ на телефона си постове за „Туитър“. Дон Лесъм  е създател на робата: „Това е в знак на почит към Тръмп, както и към цялото му величие. Искахме да направим нещо, с което да покажем какво прави по цял ден - седи на тоалетната и пише вулгарни неща в Туитър“.

Има и сергия за продажба на тоалетна хартия с лика на Доналд Тръмп. Запитан дали не се прекалява с обидите по адрес на Доналд Тръмп, кметът на Лондон Садик Хан заяви, че не вижда нищо нередно в свободата на изразяване на мнение, стига протестът да премине мирно. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин от своя страна защити по време на протеста Садик Хан от обидите на Тръмп:

„Горд съм, че нашият град има кмет-мюсюлманин. Че можем да преследваме ислямофобията, антисемитизма, всяка форма на расизъм в нашето общество“.

Междувременно  стана известно, че Доналд Тръмп ще се срещне с един от потенциалните бъдещи лидери на Консервативната партия – изненадващо това не е Борис Джонсън, както се очактваше, а Майкъл Гоув.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти