Трябва да има основателна причина за отлагане на Брекзит, заяви Барние
28.02.2019 | 17:55
econ.bg
Трябва да има основателна причина за отлагане на Брекзит, заяви Барние
След като месеци наред повтаряше, че Великобритания трябва да напусне ЕС по план на 29 март, във вторник премиерът Тереза Мей отвори възможността за кратко ограничено удължаване на преговорите

Датата за излизане на Великобритания може да бъде отложена за след 29 март, но трябва да има основателна причина, заяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, цитиран от "Ройтерс".

"Ако има такъв въпрос, европейските лидери ще кажат "За какво?" и продължителността на това потенциално удължаване ще бъде свързана с въпроса "За какво", заяви Барние след среща с австрийския канцлер Себастиан Курц.

По думите му едно "техническо" удължаване може да продължи до навечерието на изборите за Европейски парламент през май, а едно по-дълго отлагане ще повдигне въпроса за участие на британците в европейските избори.

След като месеци наред повтаряше, че Великобритания трябва да напусне ЕС по план на 29 март, във вторник премиерът Тереза Мей отвори възможността за кратко ограничено удължаване на преговорите. Това бе достатъчно, за да предотврати конфронтация с депутатите в парламента в сряда. Дори и министри от собственото й правителство бяха казали, че са готови да се присъединят към недоволните тази седмица, за да попречат на излизане от ЕС без споразумение. Депутатите се готвеха със серия от гласувания да отнемат от правителството целия контрол върху процеса на излизането от ЕС. В крайна сметка те подкрепиха обещания от нея график.

Според този план Мей ще подложи още един път на гласуване в парламента, най-късно на 12 март, споразумението, което сключи с Брюксел, заедно с евентуални отстъпки, които може да договори. Това споразумение бе отхвърлено категорично в средата на януари. Ако депутатите го отхвърлят отново, тя ще ги попита на 13 март дали искат да излязат от ЕС без споразумение. Ако откажат, тя ще внесе на 14 март предложение за отлагане на Брекзит.

По-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че ЕС може да се съгласи с удължаване на преговорите за Брекзит, ако Великобритания даде ясна причина защо това трябва да се случи.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти