Турската валута се върна под психологическата бариера от 6,0 лири за долар
16.08.2018 | 15:15
econ.bg
Турската валута се върна под психологическата бариера от 6,0 лири за долар
Подкрепа за лирата оказва поетият от Катар ангажимент да инвестира 15 млрд. долара в Турция

Турската валута поскъпва за трета поредна сесия на търговия, връщайки се под психологическата бариера от 6,0 лири за един щатски долара. Подкрепа за продължаващата и в четвъртък възходяща корекция на лирата оказа новината, че Катар е поел ангажимент да инвестира 15 млрд. долара в Турция.

Късно в сряда емирът на Катар одобри пакет от икономически проекти, инвестиции и депозити на стойност 15 млрд. долара, след като преди това се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара. Новината допринесе за поскъпване на турската лира с нови над 6% в рамките на вчерашната търговия.

Възходяща корекция на лирата продължава и по време на търговията в четвъртък, въпреки че администрацията на Белия дом изключи възможността за премахване на наложените много високи мита върху вноса на стомана и на алуминий от Турция, дори ако властите в Анкара освободят арестувания американски пастор. Твърдата позиция на Вашингтон изглежда ще предостави много слаб стимул на турските власти да работят за освобождаването на Андрю Брансън – пасторът, който беше обвинен от Анкара в тероризъм и чиято съдба в момента е оставена в ръцете на турския съд.

В четвъртък турската валута поскъпва с нови близо 3% към 5,8000 лири за един щатски долар, успявайки да заличи през последните дни на търговия голяма част от драматичната си обезценка от края на миналата и началото на настоящата седмица до рекордно дъно от около 7,24 лири за долар. Еврото пък се понижава с 1,5% към 6,6500 турски лири, след като в понеделник единната европейска валута също успя да поскъпне до рекорден връх над нивото от 8,0 лири за едно евро.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти