Турската централна банка остави лихвата на ниво от 24%
16.01.2019 | 17:00
econ.bg
Турската централна банка остави лихвата на ниво от 24%
Турската централна банка запаси ключовата едноседмична репо-лихва на ниво от 24,0%, след през миналата година се наложи да я повиши с цели 11,25 процентни пункта, за да овладее растящата инфлация и да спре срива на лирата

След края на редовното си заседание в сряда Централната банка на Турция остави основния си лихвен процент непроменен. Това се очакваше от финансовите пазари и вероятно ще уталожи опасенията на инвеститорите, че банката може да започна да разхлабва паричната си политика (да намалява лихвените ставки), след като инфлацията в страна започна да отстъпва от 15-годишния октомврийски връх поради постепенно възстановяване на турската лира.

Турската централна банка запаси ключовата едноседмична репо-лихва на ниво от 24,0%, след през миналата година се наложи да я повиши с цели 11,25 процентни пункта, за да овладее растящата инфлация и да спре срива на лирата.

Днешното решение за непромяна на лихвените ставки е факт, въпреки че през декември инфлацията в Турция беше малко над 20%, отстъпвайки от 15-годишния връх от 25,24%, достигнат през октомври.

Местната валута реагира позитивно на решението на централната банка, поскъпвайки спрямо щатския долар с 1% към 8-дневен връх от 5,3795 турски лири и с 1,23% спрямо еврото към 9-дневен връх около 6,1336 лири.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти