Турското правителство очаква 3.8% икономически растеж тази година
20.09.2018 | 16:40
econ.bg
Турското правителство очаква 3.8% икономически растеж тази година
Сред главните цели в програмата са намаляване на търговския дефицит и борба с инфлацията. Прогнозата е, че тази година стойността ѝ ще достигне 20,8%, но увеличението на потребителските цени трябва да бъде овладяно до 6 на сто през 2021 г.

Стабилизация, финансова дисциплина и реформи – това са трите основи на новата средносрочна икономическа програма на турското правителството. Програмата за периода 2019-2021 г. беше обявена от министъра на финансите Берат Албайрак, съобщава кореспондентът на БНР.

Тя предвижда 3,8% растеж на турската икономика през тази година и 2,3 на сто догодина. По думите на финансовия министър основният стремеж е растежът да бъде върху здрави основи, както и да се засилят секторите, носещи висока добавена стойност.

Сред главните цели в програмата са намаляване на търговския дефицит и борба с инфлацията. Прогнозата е, че тази година стойността ѝ ще достигне 20,8%, но увеличението на потребителските цени трябва да бъде овладяно до 6 на сто през 2021 г. Целта, заложена в новата стратегия, е създаване на 2 млн. нови работни места до 2021 г. и безработицата да не надхвърля 10.8%.

Турция от май 2013 г. е обект на въздействието на вътрешни и външни процеси, коментира Берат Албайрак. Той добави, че в настоящия период икономическите санкции се използват като оръжие.

Министър Албайрак подчерта, че Централната банка на Турция ще продължи независимо да използва всички инструменти, с които разполага. Той акцентира и върху стъпките за създаване на по-справедлива данъчна система. 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти