Турция в очакване на премахването на извънредното положение
16.07.2018 | 17:55
econ.bg
Турция в очакване на премахването на извънредното положение
Поддръжниците на турския лидер Реджеп Ердоган смятат, че вдигането на извънредното положение ще бъде положително начало на новата епоха, както определят смяната на режима на държавното управление

На 18 юли се очаква правителството в Анкара да обяви край на извънредното положение, но на практика то ще бъде продължено с новия закон за борбата с тероризма, предаде БГНЕС.

Поддръжниците на турския лидер Реджеп Ердоган смятат, че вдигането на извънредното положение ще бъде положително начало на новата епоха, както определят смяната на режима на държавното управление. Продължава заплахата за страната от ФЕТО и ПКК, както и военните операции на Турция в Сирия и Ирак, което наложи и законови регламенти. Поради тези причини идва и пакет от 30 члена в закона за борбата с тероризма. Близкият до партията на Ердоган журналист от в. „Хюрриет“ Абдулкадир Селви смята, че са възможни спорове за това, че на практика извънредното положение няма да бъде отменено и то ще продължи да действа. Той, както и властта, дават за пример Франция, където при вдигането на извънредното положение също бяха въведени мерки, подобни на предстоящите в Турция.

Но текстовете за частично извънредно положение, за забрана за излизане на улицата, за отмяна на демонстрации и шествия в градовете поради съображения за сигурност са съпътствани с удължаване на сроковете на арестите и задържанията. Всичко това е заложено в новия антитерористичен пакет. И то не предполага установяване на нормалността, нито дава гаранции за нов ред. Пакетът от 30 члена ще бъде внесен в парламента в сряда, а следващата седмица се очаква той да бъде подкрепен и да влезе в сила.

До дни режимът на извънредното положение ще бъде приключен, но това не означава, че идва краят и на борбата с тероризма, заяви днес министърът на правосъдието Абдулхамид Гюл. Той подчерта, че всички съдебни дела срещу участниците в опита за преврат напредват скоростно и се водят само според законите.

Делата срещу преките извършители са приключени, продължават още 94 срещу 2 161 души, които са в предварителния арест. На първа инстанция са финализирани 195 дела. Общо 2 382 души получиха утежнени доживотни присъди. “Съдилищата работят като автомати, внимателно определят виновните и невинните, и се ръководят само от справедливостта. Така престъпниците получават наказанията си, а в края на съдебните процеси има и оправдани.

Прокурорите стриктно и строго следват събраните доказателства, и безотказно изпълняват законовите си функции. Турската съдебна система решително ще продължи борбата си“, посочи Гюл пред участниците в симпозиум в Истанбулския университет. Той подчерта, че в борбата с организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен властта е поставила две червени линии. Няма да се допусне случаят да се размие или виновните да се разминат с наказанието, няма да има никаква толерантност, уточни първата линия той. Втората Гюл нарече „правосъдие, върховенство на правото и справедливост“.

„Критерият за успеха на борбата е точното разделение на виновния от невинния, на правия от грешния, на жертвата от палача. И никой няма правото да говори небивалици за независимите съдилища. Разследванията и наказателното преследване се ръководят от независимата правосъдна система“, коментира министърът.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти