Турция предупреждава Кипър заради газови проучвания
05.10.2018 | 13:00
econ.bg
Турция предупреждава Кипър заради газови проучвания
В много остро изявление турското външно министерство заяви, че предприетият от правителството на Кипър ход нарушава интересите на Турция и кипърските турци и че всяка проучвателна дейност в района може да се осъществява само с разрешение от Анкара

Ново газово напрежение расте край Кипър. Турция реагира гневно на решението на правителството на Кипър да открие нова процедура за даване на лиценз за газови проучвания и отправи поредни заплахи към Никозия и международните енергийни гиганти, съобщава кореспондентът на БНР в Никозия.

В много остро изявление турското външно министерство заяви, че предприетият от правителството на Кипър ход нарушава интересите на Турция и кипърските турци и че всяка проучвателна дейност в района може да се осъществява само с разрешение от Турция. Тя ще продължи да предприема всички необходими мерки, за да „защити правата си”, се казва в декларацията, включително като в кратък период от време започне собствен сондаж в Средиземно море.

„Нашата страна няма да позволи на никоя чужда страна, компания и кораб да търсят въглеводороди без лиценз в нашата изключителна икономическа зона”, предупреждава Анкара и призовава чуждестранните компании, заинтересовани от офертата на Кипър, да преразгледат позицията си.

С декларация излезе и т.нар. "Външно министерство на кипърските турци". То обвини кипърските гърци, че за пореден път пренебрегват призивите за сътрудничество между двете кипърски общности по въпроса за газовите проучвания в офшорната зона на острова.

Блок 7 се намира южно от острова, но Турция претендира , че голяма част от него попада в нейния континентален шелф.

В сряда правителството на Кипър реши да започне процедура за лицензиране за блока, като покани компаниите, които вече работят в граничещите с него блокове, да кандидатстват. Това са международните гиганти – американската „Ексън мобил“, френската „Тотал“ и италианската „Ени“. Те имат един месец да заявят интереса си.

Очаква се той да е голям, защото близо до границата на блока е находището „Калипсо” в блок 6, което бе открито през февруари от „Ени“ и се смята за обещаващо, с големи залежи. Работата по него обаче бе спряна след провокациите на Турция с нейни военни кораби.

Днес президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще разговаря със старши вицепрезидента на „Ексън мобил“ Нийл Чапман. Срещата е част от редовните контакти с компанията с оглед на нейната дейност в изключителната икономическа зона на Кипър. Очаква се американската компания да започне първия си сондаж в блок 10 през ноември, а също така да прояви интерес към новообявения за лиценз блок 7.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти