Турция ще бойкотира електрониката от САЩ, обяви Ердоган
14.08.2018 | 15:55
econ.bg
Турция ще бойкотира електрониката от САЩ, обяви Ердоган
От началото на годината лирата загуби общо около 40% отт стойността си, а вчера за кратко се срина до отрицателния рекорд от 7.24 за долар

Турция ще бойкотира електроника, произведена в Съединените щати, след като Вашингтон увеличи митата върху вноса на турски метали. Това обяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс" и "Хюриет дейли нюз".

Напрежението между двете страни нарасна покрай задържането на американски пастор, обвинен във връзки с терористични организации, и санкциите и митата, които последваха, на фона на обезценяващата се турска лира, която буди дори опасения от възможна рецесия.

Според Ердоган същевременно Турция взима нужните мерки в икономиката, за да стабилизира ситуацията - за ден лирата изгуби 26% от стойността си спрямо долара, - но е нужно и да държи на политическата си позиция. Обръщането на лирата в чужда валута е като да се предадеш на врага, допълни президентът.

От началото на годината лирата загуби общо около 40% отт стойността си, а вчера за кратко се срина до отрицателния рекорд от 7.24 за долар. Броени дни преди това американската банка "Голдман сакс" предупреди за сценарий, при който капиталовите буфери напълно биха изчезнали при курс от 7.1 лири за долар. Тази ситуация се отразява на глобалните пазари и не подминава Европа.

По-късно лирата подобри курса си с около 5% и достигна 6.53% за долар малко след 12 ч. турско (и българско) време. Инвеститори, цитирани от "Ройтерс", обаче не смятат, че обявените вчера от централната банка мерки за ликвидност решават основния проблем, предизвикал слабостта на лирата.

Според Крейг Ботам, специалист по нововъзникващи пазари от "Шродърс", в такива моменти е нужна по-затегната парична политика, заедно с "признанието, че краткосрочно може да е болезнено за икономиката... но без това не може да се вярва на обещания да се стабилизират нещата."

Покачването според агенция "Ройтерс" е било подпомогнато и от изявлението на финансовия министър Берат Албайрак - той каза, че ще се обърне към международни инвеститори в четвъртък на "телеконференция", в която (според "Хюриет") се очаква да има над 1000 участници. Целта е да се даде на инвеститорите увереност, че страната може да овладее сегашната криза на фона на двуцифрената инфлация и съпротивата на Ердоган срещу увеличаването на лихвените проценти.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти