Турция ще продължи да купува природен газ от Техеран въпреки санкциите
09.08.2018 | 13:00
econ.bg
Турция ще продължи да купува природен газ от Техеран въпреки санкциите
Близо 40 процента от електроенергията в Турция зависи от доставките на природен газ. При липсата на собствени ресурси, страната разчита главно на вноса на синьо гориво, а Иран е основен доставчик наред с Русия

Турция ще изпълнява дългосрочния търговски договор с Техеран и ще продължи да купува природен газ от Иран, категоричен е турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от БНР. Той направи изявлението само ден след като американският президент Доналд Тръмп заплаши със строги мерки всеки, който търгува с Техеран.

Близо 40 процента от електроенергията в Турция зависи от доставките на природен газ. При липсата на собствени ресурси, страната разчита главно на вноса на синьо гориво, а Иран е основен доставчик наред с Русия.

Съединените щати наложиха едностранно санкции на Иран с надеждата да го накарат да се откаже от ядрената и ракетната си програма. Част от наказателните мерки влязоха в сила тази седмица, а ограниченията върху износа на петрол и газ са насрочени за началото на ноември.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти