Туск: ЕС удължава икономическите санкции срещу Русия
14.12.2018 | 17:55
econ.bg
Туск: ЕС удължава икономическите санкции срещу Русия
ЕС първо наложи мерките през юли 2014 г., след като полет на малайзийските авиолинии MH17 беше свален над Украйна, убивайки 298 души - атака, която ЕС приписа на проруски бунтовници

Лидерите на Европейски съюз удължиха наказателните икономически санкции срещу Русия за още шест месеца, на фона на засиленото напрежение между Киев и Москва заради сблъсъка в Азовско море.

ЕС първо наложи мерките през юли 2014 г., след като полет на малайзийските авиолинии MH17 беше свален над Украйна, убивайки 298 души - атака, която ЕС приписа на проруски бунтовници. Санкциите засягат цели сектори на руската икономика, включително стратегическите петролни компании. "ЕС единодушно удължава икономическите санкции срещу Русия заради липсата на напредък в изпълнението на споразуменията от Минск", каза председателят на Съвета на Европа Доналд Туск на срещата на върха в Брюксел.

Споразумението за мир в Минск, подкрепено от ЕС, Москва и Киев, бе постигнато за пръв път в края на 2014 г., а след това отново бе преработено в началото на 2015 г., но бива постоянно нарушавано. Конфликтът между Украйна и Русия отново възникна миналия месец, когато руските сили заловиха три украински кораба и моряци, докато се опитваха да преминат през Керченския проток от Черно море до Азовско море. ЕС и НАТО осъдиха Русия за инцидента, като заявиха, че няма основание за насилието и настояха моряците да бъдат освободени.

"Съветът на Европа настоява за незабавното освобождаване на всички задържани украински моряци, връщането на корабите и свободното преминаване на всички кораби през Керченския пролив", каза Туск. По-рано днес НАТО обяви, че ще предостави на Украйна сигурна комуникационна техника до края на годината, за да й помогне да се бори с "дестабилизиращото поведение" на Русия. Освен икономическите санкции, ЕС има и мерки, насочени към физически лица и организации, свързани с анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и във връзка с продължаващия конфликт в Украйна.

Войната в източната част на Украйна между правителствените сили и бунтовниците, подкрепяни от Москва, е довела до повече от 10 000 жертви и продължава въпреки серия от периодични споразумения за примирие. По-рано тази седмица ЕС санкционира още девет души заради изборите в отцепническите проруски региони на Украйна, които бяха обявени за незаконни от международната общност. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти