Туск и Могерини получиха топ позициите в ЕС
31.08.2014 | 10:30
econ.bg
Туск и Могерини получиха топ позициите в ЕС
Полският премиер ще председателства Европейския съвет, а италианката бе предпочетена пред Кр. Георгиева за ролята на дипломат номер едно

Лидерите на 28-те страни членки номинираха полският премиер Доналд Туск за следващ председател на Европейския съвет. Федерика Могерини пък ще замени Катрин Аштън като Върховен представител по външните отношения и политиката за сигурност на ЕС. Това означава, че трите топ позиции в съюза вече са запълнени. Туск и Могерини ще работят през следващите години заедно с новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Мандатът на Туск е 2,5 години, като може да бъде подновяван веднъж, а Могерини ще бъде начело на европейската дипломация през следващите 5 години. И двамата ще встъпят в длъжност на 1 ноември, когато работа ще започне и новата Комисия.

Настоящият председател на Херман Ван Ромпой определи Туск като „един от ветераните на Европейския съвет“. Той е единственият полски премиер, който е бил преизбиран след разпада на социалистическия режим в страната. Ромпoй не пропусна да похвали решителните действия на Туск, извели страната му на пътя на стабилен икономически растеж.
По думите на настоящия председател на срещите на върха, полякът ще се сблъска с три основни предизвикателства през следващите години – стагниращата европейска икономика, кризата в Украйна, и мястото на Великобритания в Европа.

По отношение на Могерини Ромпой заяви, че тя ще се докаже като успешен посредник на ЕС и останалия свят. „Италия отдавна е отдадена на Европейския съюз“, коментира председателят, цитиран от „Би Би Си“.
Самата Могерини заяви, че в момента по света има огромни предизвикателства. На различни места в Европа има кризи, сериозни са конфликтите и в Близкия изток.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също се изказа в подкрепа на новият външен министър на ЕС и заяви, че сред евродепутатите има одобрение на назначението ѝ. За да встъпи длъжност новата Комисия, ЕП трябва колективно да гласува в нейна полза, като се очаква това да се случи през октомври.

На снощния Европейски съвет не стана ясно каква роля ще получи българският кандидат Кристалина Георгиева, която също бе сред фаворитите за поста на Могерини. Най-вероятно Жан-Клод Юнкер ще представи списъка с еврокомисари в началото на септември.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти