Търговската сделка между САЩ и Китай е почти готова
03.04.2019 | 11:30
econ.bg
Търговската сделка между САЩ и Китай е почти готова
Според информация на "Файненшъл таймс" Китай все още иска САЩ да премахнат съществуващите митнически тарифи за вноса на китайските стоки, докато Вашингтон иска от Пекин да се съгласи на механизъм, гарантиращ изпълнението на договорената сделка

Американските и китайските преговарящи са разрешили повечето от различията си в търговските преговори, макар че остават няколко въпроса, по които все още има разногласия, съобщи "Файненшъл таймс".

"Влизаме в последната фаза на играта", заяви пред изданието Майрън Брилиант, изпълнителен вицепрезидент по международните отношения в Търговската камара на САЩ. "Деветдесет процента от търговската сделка вече е направена, но последните 10% са най-трудната и най-сложна част, която ще изисква компромиси и от двете преговарящи страни", допълни той.

Според информация на "Файненшъл таймс" Китай все още иска САЩ да премахнат съществуващите митнически тарифи за вноса на китайските стоки, докато Вашингтон иска от Пекин да се съгласи на механизъм, гарантиращ изпълнението на договорената сделка.

Поредният кръг от преговорите на високо равнище, който стартира през миналата седмица в Пекин, продължава през тази седмица във Вашингтон. Китайският вицепремиер Лю Хъ, който е топ икономически съветник на президента на страната Си Цзинпин, пристигна във вторник във Вашингтон, за да продължи търговските преговори на високо ниво.

"Файненшъл таймс" посочва, че ако търговската сделка не бъде постигната през настоящата седмица, преговорите могат да бъдат продължени едва в края на юни, когато ще се проведе срещата на индустриално развитите и развиващите се страни от Г-20 в Япония.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп също отбеляза, че търговските преговори с Китай вървят много добре. Това негово изявление беше факт през репортери във вторник вечерта, когато той се среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти