Търговският дефицит на сАЩ скочи над 50 млрд. долара през ноември
05.01.2018 | 17:40
econ.bg
Търговският дефицит на сАЩ скочи над 50 млрд. долара през ноември
Това е най-големият търговски дефицит на САЩ от януари 2015 година насам

Международният търговски дефицит на САЩ се разшири изненадващо рязко през миналия ноември до близо 6-годишен връх, тъй като вносът се увеличи с по-силно темпо от износа, показват данни на Департамента за търговия.

Дефицитът при търговията със стоки и услуги на водещата световна икономика се увеличи през ноември с 3,2% до 50,5 млрд. долара от 48,9 млрд. долара месец по-рано, докато средните прогнози на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение към 49,5 млрд. долара.

Вносът нарасна с 2,5% до 250,7 млрд. долара, докато експортът се повиши с 2,3% до 200,2 млрд. долара. Съществен принос в нарасналия внос оказва импортът на потребителски стоки, включително мобилни телефони, както и увеличаването на размера на внесения петрол с оглед на факта, че средната цена на важната енергийна суровина през ноември достигна 50,10 долара за барел - най-висока цена от юли 2015 година насам.

За първите десет месеца на изминалата година американския внос се увеличи с 6,7% спрямо периода януари - ноември 2016-а годината, докато износът нарасна с 5,6%, което доведе до разширяване на общия търговски дефицит с 11,6% спрямо същия периода година по-рано. От една страна увеличаването на вноса предполага за наличието на добро вътрешно потребление във водещата световна икономика.

От друга страна обаче по-големият импорт също така означава, че значителна част от изхарчените от американците средства отиват за граница, от което се възползват чуждестранните компании и това води до разширяване на търговския дефицит с основни търговски партньори като Китай, Япония и Мексико.

Така например търговският дефицит в Китай се увеличи през ноември до 35,4 млрд. долара, достигайки най-високо ниво от септември 2015-а година. По-големият дефицит вероятно ще се отрази негативно на растежа на БВП на САЩ през последното тримесечие на 2017-а година.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти