Търговците на дървесина протестират заради забраната за износ
24.03.2015 | 10:30
econ.bg
Търговците на дървесина протестират заради забраната за износ
Те се канят да блокират границата с Турция

Износителите на дървесина заплашиха да блокират българо-турската граница в знак на протест срещу тримесечния мораториум за износ на необработена дървесина.

Пътищата към границите с Турция и Гърция ще бъдат блокирани с трактори и друга превозна техника. Протестиращите заплашват, че ще пристъпят към затваряне и на други гранични пунктове, докато мораториумът за експорт не бъде отменен, съобщава iNews.

Миналата сряда (18.03) представители на фирмите, износители на дървесина вече протестираха пред Народното събрание. При тях излязоха и депутати от ГЕРБ, които обещаха мораториумът да падне веднага, след като парламентът приеме пакет законови промени, които да спрат беззаконието в горите.

Заради забраната 8000 работници от сферата на дърводобива могат да останат без работа, очаква се загубите да достигнат 40 млн. лв., а за държавата щетите ще са около 30 млн. лв.

В началото на март депутатите решиха да наложат 3-месечен мораториум върху износа на необработена дървесина. Отделни предложения за подобна забрана бяха внесли ГЕРБ, РБ, Патриотичният фронт и "Атака". От БДЦ обявиха миналата седмица, че това е лобистко решение в полза на една голяма фирма, която печели от забраната за износ на дървесина.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти