Търгът за акциите на Градус започна на Българска фондова борса
18.06.2018 | 14:00
econ.bg
Търгът за акциите на Градус започна на Българска фондова борса
Очаква се това да бъде най-голямото първично публично предлагане на БФБ-София от 11 години

Точно в 12:00 ч. на Българска фондова борса-София (БФБ) стартира най-важната част от аукциона по първичното публично предлагане (IPO) на акциите на производителя на птиче месо Градус АД - Стара Загора. Размерът на емисията акции е 62 194 444 лева, като всяка акция е с номинална стойност 1 (един) лев. Книжата на Градус се търгуват под борсов код GR6T. Определеният ценови диапазон е 1,80 лв - 2,35 лв. за акция.

„В продължение на повече от година подготвяме този стратегически проект и вярваме, че Градус вече е много добър пример за успешните компании от всички сектори на икономиката ни. Убедени сме, че със средствата набрани през тези два дни компанията ще изпълни амбициозните си инвестиционни планове. В това се състои и голямата роля на БФБ-София - да създаде прозрачна и предпочитана платформа за осигуряване на средства от капиталовия пазар за растеж и успешно развитие на българските компании", каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

„Решихме да използваме IPO аукциона на БФБ-София защото смятаме, че е най-справедлив за инвеститорите. Със своите правила той прави всички участници в аукциона равнопоставени. Вярваме, че това IPO ще е нова крачка не само в нашето развитие, но и в това на БФБ. Основание за това ни дава изключителния интерес, които имаше към нашата рекламна кампания. Ние сме първото дружество, което обяви намеренията си да излезе на борсата с ТВ и интернет реклама. Смятаме, че този новаторски подход ще привлече и хора, които до този момент не са купували акции", сподели Ангел Ангелов, изпълнителен директор на Градус АД.

Финансовите отчети на дружеството за 2017 г. показват, че общо консолидираните приходи на групата са в размер на 245.8 млн. лв., а нетната печалба след данъци е в размер на 39.8 млн. лв.

Набраният капитал ще се използва от Градус за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на висококачествени хранителни продукти. Мениджър на емисията е Първа финансова брокерска къща.

За първи път IPO аукционът на Градус се провежда на платформата Xetra на Deutsche Börse, като той ще продължи и утре, 19 юни.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти