Търсенето на енергия ще се увеличи с 45% през 2050 година
25.10.2017 | 10:00
econ.bg
Търсенето на енергия ще се увеличи с 45% през 2050 година
Членовете на ОПЕК и страните извън картела, участващи в сделката за ограничение на добива на петрол ще направят всичко, което е необходимо за пазара за постигане на целевите нива от запаси

Саудитска Арабия очаква, че световното търсене на енергия ще се увеличи през 2050 г. с 45%, заяви по време на форума Future Investment Initiative министърът на енергетиката на страната Халид ал Фалих.

По думите му един от ключовите фактори за това, че търсенето на енергия ще расте през следващите десетилетия е ръстът на населението. През 2050 г. населението на земята ще се увеличи с 2,2 – 2,3 млрд. души. Едновременно с това ще расте и жизненото равнище.

„Резултатът от това ще е, че световното търсене на енергия, според нашите очаквания ще се увеличи с % към 2050 г. Това е огромно нарастване на търсенето и ние би трябвало да сме готови за това“, отбеляза ал Фалих.

Освен това по думите му към 2050 г. възобновяемата енергия, колкото и да е учудващо ще съставлява не повече от 10% от пазара на традиционната енергетика.

„Петролът, природният газ и въглищата ще продължат да играят значителна роля – 75% от търсенето на енергийния пазар ще се падат на тях“, очаква министърът.

Членовете на ОПЕК и страните извън картела, участващи в сделката за ограничение на добива на петрол ще направят всичко, което е необходимо за пазара за постигане на целевите нива от запаси, заяви от Халид ал Фалих.

„Ние ще направим всичко, което е необходимо за петролния пазар, за да може нивото на запаси да се върне към това, което планирахме в самото начало (на сделката)“, обобщи той.

ОПЕК и страните извън картела се договориха в края на 2016 г. във Виена за намаляване на добива на петрол с 1,8 млн. барела на ден от октомврийското ниво. Споразумението вече бе продължено веднъж през месец май тази година с девет месеца – до март 2018 г.Една от целите е понижение на търговските запаси от петрол и петролни продукти до средно петгодишно ниво. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти